Naša priča je priča o porodici, tradiciji, znanju i neprocjenjivom iskustvu koje je utkano u savršen proizvod - LAMAR parket. Iako je firma Samatini d.o.o. zvanično osnovana 2007. godine, njeno osnivanje je samo kulminacija višedecenijskog iskustva u proizvodnji drvenih proizvoda, parketa i podova. Tradicija, kvalitet i inovacija su temelj vrijednosti na kojima smo kreirali naš brend - LAMAR parket.

Osnovna djelatnost naše firme je izrada originalnih troslojnih i dvoslojnih parketa LAMAR. Dok se inicijalno fokusirala na izradu donja dva sloja (tzv. tepih) za neke od najpoznatijih svjetskih proizvođača drvenih podova (TILO i PARADOR iz Austrije, PARKETT HERTER iz Njemačke, GALIMBERTI iz Italije itd), kontinuiranim investiranjem, tehnološkim razvojem i obrazovanjem firma Samatini je ubrzo počela i sa izradom gornjeg sloja, omogućavajući nam stvaranje našeg prepoznatljivog brenda - LAMAR parket - čiji su se kvalitet i dugotrajnost dokazali odličnim prijemom kod kupaca i značajnim udjelom na tržištu posebno jugoistočne, ali i zapadne Evrope, a sve više i širom svijeta.


Eksponencijalni rast potražnje zahtijevao je kontinuirano širenje proizvodnje, te tako Samatini danas posjeduje kapacitete za proizvodnju 30.000 m2 parketa i 50.000 m2 tzv. parketnog tepiha svakog mjeseca. Sa vrhunskim tehnologijama implementiranim u proizvodnim linijama Samatini je u mogućnosti izraditi LAMAR parkete dužine do 5,5 m i širine do 56 cm, konstruisane za spajanje po sistemu utor-pero, što pojednostavljuje instalaciju i daje dodatni nivo stabilnosti postavljenim podovima. Kompletna proizvodnja, od prerade trupaca do izrade parketa se obavlja na savremenim mašinama koje omogućavaju veoma visoku preciznost izrade.

Kvalitet i izdržljivost drvenih podova zavise u velikoj mjeri od suhoće drveta od kog se izrađuju, zbog čega se LAMAR parket proizvodi isključivo od drveta koje je postepeno dehidrirano do optimalne vlažnosti u savremenim sušarama drveta, što je garancija za njegovu održivost i dugotrajnost u bilo kojoj primjeni.


Poznati hrast, jedinstvena parena bukva, termotretirani jasen su samo neke od sirovina koje koristimo u proizvodnji parketa. Pažljivim odabirom strukture drveta koje se koristi u proizvodnji stvara se estetski najprivlačniji pod koji ćete ikada vidjeti, koji daje svakoj prostoriji njenu najdominantniju osobinu. Karakter majstorski izrađenog LAMAR parketa se stilizira njegovom finalnom obradom, od prirodnog (klasičnog), preko ručno četkanog ili struganog, do inovativnog grebanog retro izgleda. Potpuno stilizirani parket se kompletira perfektnim nanosom prirodnih visokokvalitetnih ulja ili lakova, dostupnih u mnogo različitih boja i nijansi kako bi odgovarao svakom dekoru i ukusu, dozvoljavajući prirodnom izgledu drveta da se iskaže, a da istovremeno bude otporan na posljedice korištenja i redovnog održavanja. Mogućnosti su praktično beskonačne kada je u pitanju željeni izgled LAMAR parketa koji kupci mogu dobiti.


 


 


 

Samatini se ponosi statusom ekološki osvještene fabrike. LAMAR parketi su 100% proizvedeni od prirodnog drveta, uz korištenje isključivo ekoloških ljepila, ulja i lakova. Proizvodni pogoni se redovno unapređuju s ciljem eliminisanja štetnih emisija u prirodu i recikliranja ostataka proizvodnje.

LAMAR želi da obezbjedi svojim klijentima najviše standarde kvaliteta u odnosu na materijale i njegovu izradu, propise i životnu sredinu. Iz tog razloga LAMAR poseduje vjerodostojne sertifikate nezavisnih institucija, koji garantuju visok kvalitet izrade i jedinstvenost našeg proizvoda.

Sertifikat kvaliteta ( Euroinspekt-drvokontrola d.o.o.) HRN EN ISO/IEC 17025

CE znak – Potvrda da naši proizvodi ispunjavaju uslove sigurnosti propisane od strane evropskih direktiva o materijalima koji se koriste za proizvodnju.