VRHUNSKI VIŠESLOJNI PARKETI

 

Parketi LAMAR predstavljaju novu generaciju parketa, čija su svojstva znatno unapređena u odnosu na masivne parkete. Višeslojna konstrukcija parketa LAMAR garantuje postojanost i dugotrajnost koja se obezbjeđuje sjedinjenjem više različitih drvenih segmenata u jednu cjelinu. Zahvaljujući svojoj konstrukciji i tehnologiji spajanja, kao i međusobnoj interakciji različitih slojeva drveta, u odnosu na masivne podove troslojni i dvoslojni parketi su znatno manje podložni uticaju različitih nepovoljnih faktora iz okoline, kao što je neodgovarajuća vlaga u podlozi ili u vazduhu. Na taj način LAMAR parketi duže zadržavaju svoj originalni izgled, ne isušuju se i ne stvaraju pukotine.

 


Konstrukcija

 

Troslojni parketi

tehnicki-prikaz-3slojni

Dvoslojni parketi

tehnicki-prikaz-2slojni

 

Gornji sloj kod parketa LAMAR se proizvodi od jedne lamele (planke) najplemenitijih vrsta drveta bez obzira na dimenziju parketa. Njegovo pozicioniranje u odnos prema srednjem sloju čini posebnu konstrukciju koja parketu daje izuzetnu čvrstoću. Debljina gornjeg sloja je uobičajeno 4 ili 6 mm što omogućava brušenje (hoblovanje) parketa 4-5 puta u vijeku njegovog trajanja. S obzirom da je prosjek reparacije parketa u domaćinstvima jednom u deset godina i da se prilikom jedne reparacije maksimalno obrusi 1mm tvrdog drveta, jasno je da je životni vijek LAMAR parketa jednak životnom vijeku masivnih / klasičnih parketa.
 

Srednji sloj kod troslojnih, odnosno donji sloj kod dvoslojnih parketa je aktivni sloj parketa. Postavlja se pod uglom od 90° u odnosu na gornji sloj i napravljen je od posebno sječenih letvica od mekšeg drveta, rezanih tako da se dobije vertikalni položaj godova, čime se obezbeđuje dodatna stabilnost parketa i omogućava ovom sloju da se prilagođava temperaturnim i drugim promjenama u okruženju.
 

Donji sloj kod troslojnih parketa LAMAR je od najkvalitetnijeg furnira mekšeg drveta i predstavlja podlogu srednjem sloju što parketu daje veću čvrstoću i stabilnost, a istovremeno povećava izolacione sposobnosti parketa. Sastavljena, ova dva sloja čine tzv parketni tepih koji je „srce” kod troslojnog parketa, čija je primarna funkcija apsorbovanje vlažnosti iz vazduha u sva četiri godišnja doba.


 

LAMAR parketi se povezuju tradicionalnim sistemom spajanja višeslojnih parketa utor-pero, koji je prilagođen dimenzijama parketa i uz pomoć moderne tehnologije parketima garantuje visoku stabilnost. Svaka daska parketa LAMAR dodatno je naglašena blago oborenim ivicamana sve četiri strane tako da cijeli prostor dobija jednu kompaktnu dimenziju. Parket se postavlja lijepljenjem na pripremljenu podlogu.

 


LAMAR parket je spreman za svaku veličinu prostora,
dostupan u najširem spektru dimenzija:


debljina: 11 do 28 mm
 
širina: 100 do 560 mm
 
dužina: 500 do 5700 mm


 

 


Dimenzije