Efekti različitih obrada drveta

 

Drvo je prirodan i nezamjenljiv materijal u stvaranju prostornih vrijednosti. Zbog specifične ljepote i strukture, a zavisno od načina obrade, površina drveta kod LAMAR troslojnih parketa se može prilagoditi bilo kom stilu uređenja. Određenom obradom, postižu se efekti glatkih, valovitih, reljefnih ili starih površina parketa. Na taj način ističe se tekstura drveta, a prirodna ljepota dolazi do izražaja.

 
 
 

Brusen

Brušen

 
Brušenje je proces u finalnoj obradi drveta kojom skidamo sitne čestice sa površine drveta zbog postizanja glatke površine. Osnovni zadatak brušenja je poboljšanje površine drveta do granice koja će omogućiti nanošenje laka, boje i ulja.

 

Cetkan

Četkan

 
Četkanje je posebana obrada parketa kojom se posebnim četkama uklanjaju mekani dijelovi drveta. Na ovaj način naglašava se struktura drveta, odnosno ističu se godovi i prirodnost drveta. Četkanje oživljava drvene površine, a nakon nanošenja boja, ulja i/ili lakova tekstura drveta je još naglašenija.

 

Rucno hoblovan1M

Ručno hoblovan

 
Ručno hoblovanje je posebna tehnika kojom se pomoću alata postiže starinski izgled drveta. Podsjeća na „reljefnu” obradu drveta čija se tekstura i istorija mogu osjetiti pod prstima. Ovakav način površinske obrade se obično kombinuje sa rustičnim izgledom drveta kako bi se dodatno naglasila njegova prirodna ljepota.

 

Rucno radjen_1

Ručna obrada

 
Inspirisani tradicionalnim tehnikama za obradu drveta, a njegujući strast prema autentičnom i kreativnom, razvili smo atraktivnu tehniku, koja predstavlja pravu inovaciju za površinsku obradu drveta. Površinska obrada drveta obavlja se se kroz rad zanatlija uz ručnu obradu, bojenje i uljenje svake daske LAMAR parketa.