ZADNJI KORAK DO SAVRŠENOG PARKETA

 

Završna obrada parketa predstavlja kulminaciju cjelokupnog procesa izrade i konačno ostvarivanje željenog estetskog izgleda. Kod LAMAR parketa završna obrada se ističe nanošenjem ekoloških sredstava poput prirodnih ulja (transparentnih ili u boji), voska, bajca ili laka na površinski sloj parketa. Na taj način parketi zadržavaju svoju prirodnost, produžava im se vijek trajanja i poboljšavaju finalni estetski efekti prilagođavanjem boje i naglašavanjem teksture i strukture postignute površinskom obradom.

 
 

ulje

Ulje

Blago baršunasta površina i potpuno očuvan prirodni izgled drveta čine ulja posebno omiljenom završnom obradom za zaštitu i njegu parketa. Korištenjem isključivo prirodnih ulja, napravljenih 100% od prirodnih sirovina, uljena površina kod parketa LAMAR omogućava da pod „diše” i na taj način reguliše sadržaj vlažnosti u parketu i garantuje zdravu klimu u prostoru. Površine zaštićene uljem su lake za održavanje, pružaju trajnu zaštitu i otporne su na redovno korištenje i habanje.

 

DSC_6363

Bajc

Bajc je dekorativni, polu-providan premaz namjenjen za bojenje odnosno oplemenjivanje drveta. Nanosi se slojem boje na površinu drveta, ali osiguravajući da sama tekstura drveta ostaje vidljiva. Na taj način se postiže elegantan i rustičan izgled poda, dekorativno usklađen sa prostorom koji obogaćuje.

 

Lak

Lak

Lakovi za LAMAR parket su ekološki i mogu biti na vodenoj ili uljenoj bazi. Omogućavaju da drvo nakon lakiranja zadrži prirodni izgled, dok istovremeno povećavaju čvrstoću površinskog sloja parketa. Lakirani parketi se lako održavaju i imaju veliku otpornost na habanje. Uljeni Lamar parketi se mogu dodatno zaštiti lakiranjem, ali samo ako se primjenjuju visoko kvalitetni lakovi na vodenoj bazi.

 

Vosak

Vosak

Voskirane površine imaju sličan efekat kao i uljene. Vosak koji koristimo za LAMAR parketa je izrađen na bazi prirodnih sirovina, a nanosi se kao finalna zaštita gornje površine drveta. Površine tretirane ovim premazima zadržavaju toplinu i prirodni izgled, a tekstura drveta je očuvana i dodatno naglašena.